Sughävert

 

 

  Om du har svårt att få din mjölkpaket-sughävert att fungera är troligen inte helt tätt där sugrören trätts in i varandra.
 


 En som hade glädje av det här fenomenet var Pythagoras, en välkänd matematiker och filosof som levde ungefär 600 före Kristus. Han ogillade att hans elever drack för mycket vin och lät därför göra en keramikbägare som när den fylldes ända upp till kanten uppförde sig precis som vårt mjölkpaket, bägaren tömde sig själv och det blev en stor och genant pöl på bordet under den.
Praktisk användning? Jo, det finns en del. Ett riktigt bra exempel är doseringstekniken i ett gammalt primuskök. (Bild har beställts) I primuskök måste brännarhuvudet först förvärmas med en viss mängd rödsprit för att kunna startas. När en liten behållare placerad högt upp och bekvämt på köket fylldes med rödspriten upp till och över ett litet rör i skålen sade det plötsligt slurp och rödspriten sögs via röret ner till en annan behållare som satt under brännarhuvudet.
 

 

  Andra användningar är i regnmätare som via telefon eller nätet skall tala om hur mycket det regnat. Varje gång regnkärlet är fullt och tömmer sig skickas en signal och den som tar emot den kan räkna hur många gånger per dag, dygn eller timme mätaren tömt sig.


Att behärska sughäverttekniken är mycket praktiskt. När vätskor sakta och försiktigt skall flyttas mellan olika kärl till exempel, när en uppblåsbar swimmingpool skall tömmas och vattnet utan störtflod skall fördelas över tomten, eller när en regnvattentunna skall tömmas eller vin hällas upp från en damejeanne.
Kul med trapp
Flera mjölkpaketssughävertar kan ställas i en trapp precis nedanför varandra. Det översta fylls och får sedan när den kommit igång fylla nästa på trappsteget under osv. Det blir ju lite kvar i varje paket så det kan bli en riktig rysare: Hur många klarar vi? Hur mycket spill blev det i varje? Skicka gärna ett mail och berätta. 
Mer att läsa om just Pythagoras mugg på svenska:
http://www.nyteknik.se/pub/ipsart.asp?
art_id=5370
och på norska
http://www.pithagorio.net/pythagoras.htm