Jetmotorn -

Bygg din egen jetmotor!

Herons roterade vattenjet är ett kul och lärorikt experiment som kan göras med hjälp av ett mjölkpaket, ett par sugrör med "knäled" och lite vatten.
Gör två hål på motstående sidor nära botten i ett mjölkpaket. Med hjälp av en syl eller en vass blyertspenna går det att göra hål som precis passar sugrören så att det blir tätt när de stuckits in.
Häng upp paketet ovanför diskbänken i ett snöre, som fästs i en penna som stuckits genom paketets övre flikar (se bilden).
Fyll paketet med vatten och kolla när det strömmar ut genom sugrören. Paketet roterar. Vrid de båda sugrören 180 grader och fyll på vatten igen.
Fenomenet att hela paketet snurrar åt motsatt håll som vattnet strömmar är exempel på reaktions- eller jetdrift, d v s samma princip som för jetdrivna flygplan.

 
     
 
     
 Var kommer då Heron in i bilden? Han var grek och levde ungefär samtidigt som Jesus, och var en kändis på sin tid, duktig matematiker och experimentator.
Han visade bland annat att en ihålig kula med två vinklade rör som fylld med vatten och upphettad över en eld fick en skaplig snurr när ånga sprutade ut genom vinkelrören.

Herons kula är berömd och den kan faktiskt kallas för historiens första jetmotor.

Mer att läsa om jetdrift
Tidigare svepetexperiment