Elektrofores

Experiment publicerat i Svepet 11 Oktober 2004

Karamellfärg á la Nobel

Grön karamellfärg är egentligen gul och blå – och detta kan enkelt visas i köket med ett experiment i Nobelprisklass.

Ett batteri och några köksgrejor är allt som behövs.

Vik två bitar aluminiumfolie och tejpa fast dem mot batteriets poler – finns inget 9-voltsbatteri till hands går det med ett vanligt 1,5 volts, men då går det långsammare. Klipp en centimeterbred remsa av ett vitt kaffefilter eller vitt lite tjockare hushållspapper. Fäst remsan vid foliebitarna med gem.

Lös en nypa salt i en skvätt vatten och doppa remsan i saltlösningen. Bred ut det hela på en ljus tallrik och droppa eller pensla lite karamellfärg på remsans mitt med en tandpetare eller tändsticka. Lägg gärna lite plastfolie försiktigt över remsan så att den inte torkar ut för fort.


 
     


 


 
     
 

Sen är det bara att vänta. Efter en timme eller två börjar det synas att det blir allt gulare på den sida som är ansluten till batteriets pluspol och blåare på den andra. Alltså finns i grön karamellfärg ytterst små partiklar som är gula och blå och som har olika laddning. De gula partiklarna är negativt laddade och vandrar mot pluspolen och de positiva blå dras mot minuspolen.

I vårt blod finns olika proteiner som har olika laddningar och därför vandrar olika fort. Genom att mäta den bild som proteinerna ger efter en viss tid och jämföra med andra spårbilder går det att spåra eventuella sjukdomar. Den som upptäckte detta, Arne Tiselius, var svensk. Han fick Nobelpriset för sin upptäckt 1948.

Mer om Elektrofores