Kul med
(h)jullager!

Experiment publicerat i Svepet 20 December 2004

Kul i jul med eget kullager

Att göra sig ett eget kraftfullt kullager är lättare än vad man kan tro. Det behövs bara två större petflaskor av den lite tjockväggigare sorten, 7-8 lika stora glaskulor med en diameter på ungefär 20 mm samt en pås-nit eller en skruv med mutter.


Flaskornas bottnar skall skäras eller sågas av. Den starke kan klara det med en tandad brödkniv, vi andra med en fintandad såg eller med en uppvärmd lite tjockare kniv.
Med till exempel en riktigt het morakniv går det lätt att skära i plasten. Var skärsnittet skall ligga bestäms av kulornas storlek, ca 15 mm från botten räknat. Borra eller varmskär sedan ett litet hål i mitten på båda bottnarna.

.

 
     
 
     
 

Sedan är det bara att lägga kulorna i den ena skålen. Lägg på den andra skålen och trä påsniten eller skruven genom hålen. Resultatet är ett kraftfullt axialkullager som man till exempel kan stå på och träna piruetter.
Så här i juletid kan man även ställa en liten julgran på lagret så man slipper dansa runt granen, utan tvärtom låter granen dansa. Bra för den trångbodde med liten gran.


Mer att läsa om kullager

Tidigare svepetexperiment