TEKNIKTIPS 7

Tema Bygg Själv

De nya tekniktipsen kan hjälpa dig som jobbar med sommarstugan och behöver:
   bärhjälp för t ex tunga gips- och spånskivor
   mall för att skära in mattan i knepiga hörn
   ett bra sätt att olja in benen på utemöblerna
     av trä inför regnsäsongen

Lycka till !
Fleming

 

Layout och tekningar Regina Ponsell

Bärhjälp för skivor

Mattmall för hörn

Olja möbelbenen
 

 
Det belönade tipset denna gång Koka en kopp miljövänligt kaffe har vi i redaktionen ställt oss en aning tveksamma till. Det är fotograf Bo Arne Strålfors, Malmö, som från Blanes i Spanien sänt in sin ännu inte riktigt prövade idé om att koka kaffe med hjälp av solvärme som fångas upp av ett paraply, på insidan klädd med aluminiumfolie och med sin paraboliska fokuseringspunkt riktad mot utsidan av en svartmålad tekopp av keramik. Med lock! 

Eftersom vi inte hunnit testa idén i praktiken, stöder vi oss på en del empiriska data plus matematiska beräkningar omräknade för 42:a breddgraden [ S(1-A)/4+G=εσT4)  ] Vi har funnit att tiden för din kaffe-rast, Bo Arne inte på långa vägar räcker till att höja vattentemperaturen från +14 till till +98 º C, som du anger i dokumentationen.
Länktips:
Hur man bygger solfångare mm


Du kommer trots allt, Bo Arne, att få en trevlig present på posten för din miljöriktiga tanke om förnyelsebar energi, för tipset om att använda enbart KRAV-märkt pulverkaffe och för din förnämliga teckning. (Fotot är inte så dåligt det heller

Hälsningar
Ingenjör Lundström

     
 

 

                                               


.