Mer om Elmotorer

 

 

Den som vill bygga en bil eller båt kan köpa en liten elmotor från hobbyaffärer eller i Clas Ohlsonbutiker för priser från ca 20 kronor.

Två mindre motorer lämpliga för bil- och båtbyggen. Bland sätten att fästa en axel till motorn är dessa två, med en bit klen slang eller en bit kopplingslist  för elledningar ("sockerbit"), nog de enklaste. 

Den som vill fortsätta att göra en egen lite kraftfullare motor än den i Svepet kan gå till amerikanska
http://www.scitoys.com/scitoys/scitoys
/electro/electro3.html#two_coil
och där få fina tips och tydliga anvisningar.

Det finns ett företag i USA, Sandia, där det finns ingenjörer och tekniker som är skickliga på att konstruera och tillverka spionutrustning. En minirobot, stor som en sockerbit, med ytterst små elmotorer och larvband bär en liten tevekamera och mikrofon.


 

Roboten kan på sina larvband knalla omkring med en fart på 0,5 m per minut och kartlägga sin omgivning tyst och effektivt. Mer om den på svenska finns att läsa på
http://www.nyteknik.se/pub/ipsart.
asp?art_id=13958

 
och den som vill gå till källan bör klicka på http://www.sandia.gov/media/NewsRel/
NR2001/minirobot.htm

Troligen är elmotorerna i dessa små spiontanks bland de minsta som tillverkats. 

Vem uppfann då elmotorn och när?
Som vanligt är det flera som samtidigt håller med liknande uppfinningar när något nytt fenomen upptäckts. Det hände för ungefär 200 år sedan då en berömd engelsman, Michael Faraday, i början på 1800-talet forskade med elektrisk ström och magnetfält och hur de påverkade varandra. Detta gav andra uppfinnare ideérna om hur elektriska motorer kunde konstrueras och på den vägen är det ännu idag. Det finns ett tjugotal olika grundtyper av elmotorer, alltifrån små som i de sockerbitsstora robotarna och sådana som är stora som hus. De största används till exempel i stora grävskopekranar i dagbrottsgruvor för att förflytta malm. Dessa jättegrävskopor kan dra lika mycket el som hel liten stad.


.