Snigeldynamit av gula ärtor

 

 

 När vatten fryser till is ökar dess volym, vattenmolekylerna särar sig en anings från varandra just när det fryser. Det kan prövas enkelt i en liten glasburk med lock. Fyll den med vatten, stoppa den i en plastpåse och ställ in i frysen. Efter en timme eller ett par så har burken sprängts, som om det hade varit snigeldynamit i den.
Efter experimentet med ärtorna i nubbeglaset blir det förmodligen en hel del över. Med dem kan du göra ett riktigt svällbus. Häll ärtorna i en burk så att den blir fylld med råge. Ställ den på till exempel en annan burk som sin tur står på en plåtbricka. Placera  det hela under någons säng och fyll så mycket vatten på ärtorna som det går utan att det spiller över.
 

 

De understa ärtorna sväller när de börjar gro, de blir allt större och då knyffas de översta fortfarande torra ärtorna ner på plåtbrickan med pling och plång.
Den som sover i sängen kommer nog att vakna efter ett tag av ett mystiskt oregelbundet ploppande. Det beror på att ärtorna sväller och knuffar de översta över kanten lite då och då. De faller ner på plåtbrickan.
Ett gammalt fint bus.
 Den som vill veta mer om snigeldynamit kan hitta fakta på http://www.finjabemix.se/betonamit.asp?
menu=2
http://www.qualtech.se/sprsten.html.